Translate

неделя, 12 юни 2022 г.

Село Широка лъка

Село Широка лъка се намира в планината Родопи, между двата дяла на планината Чернатица и Перелишки, по двата бряга на Широколъшка река. Селото предлага прекрасна палитра от природа, архитектура и фолклор като е обявено за архитектурен и фолклорен резерват.  Близки градове до селото са гр. Смолян на около 24 км. и гр. Девин на около 22 км., а на около 12 км. източно от селото се намира зимният курорт Пампорово.  Името на селото идва от старобългарската дума „лъка“, означаваща „извивка, кривина, лъкатушене“. В Широка лъка ще видите красиви къщи голяма част от които са изградени в характерен родопски стил, пренасяйки посетителите във времето на Възраждането. Най-старите къщи датират от началото на ХІХ век, като над 90 обекта къщи, мостове и църкви са обявени за паметници на културата. Според намерените находки на тракийски накити и съдове, римски мостове и пътища, храмове, гробници и крепости е прието, че района е заселен още от XIII в.пр.н.е. През годините на османското робство са правени опити за ислямизиране на населението, като те остават безуспешни. Водени от жаждата за знания жителите дори успяват 1832 г. в Паламарчовата къща да създадат първото в селото училище. През 1834 г. те се сдобили със султански ферман, даващ им право да построят църква в селото, като им било поставено условие тя да бъде построена за 40 дни. Водени от желанието да имат своя църква, жителите на селото успели да завършат храма за 38 дни. Днес в Широка лъка има две църкви и параклиси около селото. С тези места е свързан един от легендарните хайдути борещи се за освобождението на България от османско робство - Капитан Петко Войвода. В знак на признание и запазване спомена за него жителите са поставили паметна плоча на къщата, която му е служила за щаб. А през 2001 г. е издигнат и паметник на Войводата. В района около селото е съхранена естествената природна среда, обитавана от богато разнообразие на животински и растителни видове. Територията е покрита предимно от вековни иглолистни гори, допринасящи за красотата на пейзажа през всички сезони. От тук тръгват няколко туристически маршрута, достигащи най-високите части на Родопите и до няколко природни забележителности. Две от тях са особено интересни и заслужават да ги посетите. На около километър от селото се намира скалното образувание Момата. Според легендата красивата мома Каня извела стадото на паша, по някое време  видяла към нея да идват турци, които искали да я отвлекат и потурчат. Каня се помолила на Исус Христос да превърне нея и стадото ѝ в камъни, за да запази честта и вярата си. Чудото се случило и наистина, на мястото се издига скала, която прилича на мома, а наоколо са пръснати по-малки камъни наподобяващи нейното стадо. Друго интересно скално образувание на около 450 метра е Главата. Погледната отдалеч скалата прилича на голяма човешка глава.

Какво е препоръчително да видим и посетим ! Ако имате достатъчно време и желание най-добре е да посетите всички интересни места в селото за да се пренесете като с машина на времето в периода на Възраждането. Не бива да пропускате Църквата „Успение Богородично“ в Широка лъка, Църквата Св. Никола, Етнографски музей, Сводестите мостове близо до църквата „Света Богородица“, Национално училище за фолклорни изкуства "Широка лъка" отворило врати през 70-те години на миналия век. Списъка може да бъде продължен, тъй като селото предлага много забележителности на малка площ.  



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Видове туризъм в Република България: Винен туризъм

Република България е страна, която предлага възможности да се практикуват всички видове туризъм. Една от предимствата на винения туризъм е, ...