Translate

четвъртък, 16 февруари 2023 г.

Видове туризъм в Република България: Винен туризъм

Република България е страна, която предлага възможности да се практикуват всички видове туризъм. Една от предимствата на винения туризъм е, че той може да се практикува целогодишно. Виненият туризъм е сравнително нов в Република България, като се появява 90-те години на 20 век след падането на комунистическия режим в страната. До тогава в страната няма частна собственост, а съществуващите винарни и лозови насаждения са държавна собственост и основно произвеждат вина според спуснатия им държавен план. Смята се, че по българските земи вино се е произвеждало още преди повече от 5 000 години. По това време земите са населявани от Траките, за които се смята, че са поставили основите на лозарството и винарството. Може да се каже, че България е единствената страна в света, където се чества ден на лозаря - 14 февруари. Този празник е останал вероятно още от времето на римското време на Балканския полуостров. Празненствата, посветени на бог Бакхус, са преминали и у старите българи. По-късно с възприемането на християнството те не отпадат, а патронът на лозарите Трифон Зарезан бива провъзгласен за светия. Честването на деня на лозаря има своя дълбоко реалистичен смисъл. То е свързано с една от най-важните операции в лозарството - резитбата. И самото празнуване, придружено със „зарязването" на лозите, е указание, че времето за резитба вече е настъпило. Страната е разделена на пет главни винени региони, според различните почвени и климатични условия в страната – Дунавска равнина /Северна България/, Черноморски регион /Източна България/, Розова долина /Подбалкана/, Тракийска низина /Южна България/ и Долината на река Струма /Югозападна България/. Всичките тези региони предлага специфични условия за отглеждане на лозя за производство на различни видове вина. Посещението на винарните и лозовите масиви може да се съчетае със запознаването с природни обекти, традиции, фолклор, кухня, архитектурни забележителности и други.

 Лозаро-винарски регион Дунавска равнина -   Климатът е умерено-континентален с горещо и слънчево лято и по-студена зима. Условията го правят подходящ за отглеждане на: „Мускат отонел“, „Гъмза“, „Каберне совиньон“, „Мерло“, „Шардоне“, „Алиготе“, „Памид“. Тук се произвеждат традиционни, с богати вкусове червени и бели сухи вина, както и класически пенливи вина.

 Лозаро-винарски регион Черноморски  -  Поради влиянието на водната площ зимата е мека, а лятото най-прохладно със смекчени амплитуди и с по-висока влажност на въздуха. Есента е топла и продължителна, което е много благоприятно за натрупването на достатъчно захари за получаването на фини, бели, полусухи вина. В този район са концентрирани около 53% от белите сортове грозде: „Димят“, „Ризлинг“, „Юни блан“, „Мускат отонел“, „Траминер“, „Совиньон блан“, които тук дават отлично по качество грозде. Районът е фаворит в производството на най-добрите ни сухи и полусухи вина, с приятен аромат и свеж и плътен вкус.

 Лозаро-винарски регион Розова долина - Подбалканският район се разпростира на юг от Стара планина и има два подрайона – Източен и Западен. По южните склонове на Стара планина и в долината между нея, както и в Средна гора се отглеждат основно сортовете „Червен мискет“, „Ризлинг“, „Ркацители“, „Каберне совиньон“ и „Мерло“. Тук се произвеждат бели сухи и полусухи вина, но и червени и ароматизирани вина. Тези от местния сорт „Червен мискет“ са едни от най-добрите представители на белите вина със запомнящ се аромат.

 Лозаро-винарски регион Тракийска низина - В Южнобългарския район климатът е умерено-континентален, с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Лятото е горещо, с чести засушавания, преминаващи в есента, а зимата – мека. Включва централните части на низината и части от Сакар. В този район са концентрирани основно червени сортове грозде: „Мавруд“, „Мерло“, „Каберне совиньон“, „Червен мискет“, „Памид“ и др. Климатичните условия на района, защитен от остри северни ветрове, благоприятстват получаването на богати, плътни, запомнящи се червени вина от сортовете „Каберне совиньон“ и „Мавруд“. Добрите вина от местния сорт „Мавруд“ са запазена марка на района и едни от най-търсените вина на вътрешния пазар.

 Лозаро-винарски регион Долината на река Струма - В този район са включени югозападните части от страната. Районът не е голям, но със силно изразен средиземноморски характер. Зимата е мека, обикновено безснежна, а есента – продължителна. По долината на река Струма се отглеждат местният сорт „Широка мелнишка лоза“, както и „Каберне Совиньон“ и „Мерло“. Получените вина се характеризират с топли, южни вкусове. Особен интерес представляват вината от сорт „Широка мелнишка лоза“, които са богати и достатъчно обемни и при стареене придобиват екзотични, приятни нюанси. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Видове туризъм в Република България: Винен туризъм

Република България е страна, която предлага възможности да се практикуват всички видове туризъм. Една от предимствата на винения туризъм е, ...