Translate

неделя, 15 май 2022 г.

Балчик и Балчишка тузла

Балчик е Черноморска община, която  е част от област Добрич. Балчик е морски курорт, който се намира бизо до курортен комплекс Албена около 18 км, Златни пясъци около 27 км. и на около 43 км. от морската столица Варна /в гр. Варна има международно летище/. Морското крайбрежие на общината е около 19 км. Границата с Черно море определя общината като туристическа дестинация. По-известните морски курорти са курортен комплекс Албена, с. Кранево, курортна зона Тузлата и в гр. Балчик. Благодарение на морското си разположение гр. Балчик се е оформил като пристанищен център с яхтена марина и товарен кей. Освен морски туризъм  община Балчик с цел балнеолечение.

Балчишката Тузла се намира на около 5 км източно от Балчик и е разположена в прекрасна природна местност, точно на брега на морето. Районът е изключително подходящ, както за почивка, така и за лечение сред природата. Балчишката тузла представлява езеро – лиман с много солена вода (по солна концентрация тя е близка до водите на Мъртво море). Калта, която се е образувала по дъното е с уникален състав - с биологична компоненти от обитаващите езерото микроорганизми и растения и минерални съставки, комбинация от морски соли и солите на минералната вода, която извира в непосредствена близост. Калта е с доказани лечебни свойства и от дълги години помага за лечението на редица заболявания.

Минерални води

В района на тази дестинация също са прокарвани проучвателни сондажи, които разкриват термални води от малм-валанжинския водоносен хоризонт, които са от 1961 – 1969 г., но поради интензивното курортно строителство се прокарват вече специализирани хидрогеоложки сондажи. Дълбочината на водоносните скали зависи от релефа и е между 600 до около 900 m. Водата е показана и за питейно балнеолечение при хронични бъбречни, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и метаболитни заболявания в компенсирано функционално състояние.

Съпътстващи туристически атракции

Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ - град Балчик

„Двореца” е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург (1875 г. – 1938 г.). Той е разположен на около 2 км югозападно от град Балчик, в красива местност между балчишките скали и морето. Има статут на архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинарското и парково изкуство, обявен със Заповед № 09-128 на Министерството на културата от 18.04. 2002 г.

Университетска ботаническа градина в Балчик

Университетска ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов, (ректор на СУ „Св. Климент Охридски”) на територията на парковата част на бившата лятна резиденция на румънската кралица. Днес Ботаническата градина се простира на площ от 190 дка, и разполага с растителни колекции с над 3500 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това, тя е Паметник на културата, Защитена местност по ЗЗТ и Спасителен център по Вашингтонската конвенция.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Видове туризъм в Република България: Винен туризъм

Република България е страна, която предлага възможности да се практикуват всички видове туризъм. Една от предимствата на винения туризъм е, ...