Translate

петък, 13 май 2022 г.

Аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина“

Идеята заспектакъла е от края на 60-те години на миналия век, когато Общонароднияткомитет за развитие на Велико Търново организира и планира развитието на старата столица като исторически, културен и туристически център.

Три са първоначалните сценарии за програма-спектакъл на крепостта Царевец. Реализира се предложението на режисьора Въло Радев, който съвместно с Яромир Хник, ръководи българо-чешкия колектив, осъществил проекта. Създаването и реализацията на програмата се извършва от чехословашкия център за изобразителни изкуства „Арт центрум“ - Прага.

630 км кабелна мрежа, разположени на площ от над 100 дка, 2 400 цветни прожектора, 140 броя светкавици и 6 реално биещи камбани, с тегло от 600 кг до 6 тона, се включват в система, управлявана от компютър, за да се представи тази неповторима атракция. Над 10 милиона лева са вложените средства в изграждането на аудио-визуалния спектакъл.

Доставката на оборудването и монтажът на място е трябвало да стане на два етапа и обекта да бъде пуснат в експлоатация на 1 юни 1983 година. Съоръженията обаче са окончателно готови през есента на 1985 г. и премиерата на шоуто е по повод 800 години от въстанието на братята Асен и Петър и възобновяването на българската държава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Видове туризъм в Република България: Винен туризъм

Република България е страна, която предлага възможности да се практикуват всички видове туризъм. Една от предимствата на винения туризъм е, ...